U heeft vandaag uw prothese gekregen

Aan een nieuw gebit moet u altijd wennen. Het tandvlees moet zich aanpassen aan de nieuwe pasvorm.
Hierdoor kunnen blaren ontstaan. Als er blaren ontstaan kunt u bij ons een afspraak maken om de prothese op die drukplekken bij te slijpen.
De tong moet wennen waardoor het praten in het begin wat moeizaam gaat. Ook tijdens het eten is aftasten. Het is aan te raden om zoveel mogelijk aan beide zijden tegelijk te kauwen om kanteling te voorkomen.

Onderhoud en nazorg kunstgebit

Het is belangrijk dat u uw prothese na iedere maaltijd goed schoonmaakt.

Gebruik hiervoor een tandenborstel of een speciale protheseborstel en zeep.
Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen, zoals tandpasta, schuurmiddel of bleekwater.

Masseer uw tandvlees

Masseer uw kaken regelmatig door het poetsen van uw tandvlees, hierdoor zal een gebitsprothese prettiger en beter blijven zitten. Gebruik voor het reinigen van de mond een zachte kindertandenborstel en een beetje tandpasta.

Prothese ‘s nachts uit

Het heeft de voorkeur dat u de prothese ‘s nachts uit doet. Zo krijgt het tandvlees wat rust (bij een immediaatprothese zie hieronder).  Het inhouden van de prothese zorgt voor een verminderde doorbloeding van het tandvlees, waardoor het kaakbot sneller kan gaan slinken en hierdoor de prothese minder goed past en gaat irriteren.

Jaarlijkse controle

Het is belangrijk om uw kunstgebit en mond jaarlijks te laten controleren.

In de mond kunnen veranderingen optreden, waardoor een kunstgebit losser kan gaan zitten. Tevens kunnen er tandvleesveranderingen optreden die in de gaten gehouden moeten worden.  Ook kijken we naar verkleuringen en tandvleesgroei.

Door het jaarlijks laten controleren van uw kunstgebit kan er op tijd een aanpassing gedaan geworden, zodat het kunstgebit beter blijft passen en langer mee gaat.

Schoonmaken implantaten

Het is belangrijk om de overgang van de implantaat naar het tandvlees te reinigen.
Dit kan het beste door de implantaten te poetsen met een zachte borstel.
Bij de halfjaarlijkse controle worden de implantaten bekeken en als er tandsteen aanwezig is, zal dit gelijk verwijderd worden.

Na het plaatsen van een prothese kunnen pijnlijke plekjes ontstaan (drukplekken). Deze worden in de nazorgfase kosteloos aangepast.

Immediaatprothese

Een immediaatprothese is een prothese die direct na het verwijderen van tanden of kiezen wordt geplaatst;

U heeft een volledige prothese gekregen die u de eerste nacht in moet houden.  De prothese dient u de 1e nacht in te houden om zwelling te voorkomen.

’s Ochtends mag de prothese even uit gehaald worden om af te spoelen en de mond te verfrissen. Daarna kunt u de prothese weer in doen om zwelling te voorkomen.
U kunt de eerste dagen, overdag, uw prothese beter niet lang uitlaten, omdat de kans groot is dat deze na een paar dagen niet meer past vanwege de zwelling.
Na de eerste nacht is het, het beste om de prothese uit te laten ’s nachts.

Soms veroorzaakt de prothese veel drukpijnklachten. Het beste kunt u dan contact opnemen met uw tandarts, deze zal dan iets van de prothese weg slijpen.

Rebasing

Als gevolg van de voortdurend krimpen van de boven- en onderkaak zal de prothese los gaan zitten in uw mond. Hierdoor kunnen klachten zoals: pijn in de mond, slecht kunnen kauwen, spraak en slikproblemen en tot zelfs problemen met uw maag en darmen optreden.
Wanneer uw prothese enkele jaren oud is, dan kan deze opgevuld worden door middel van een rebasing (extra laag).
Rebasing: De ruimte die is ontstaan door het krimpen van de kaak wordt aan de binnenzijde van de prothese opgevuld met nieuwe kunststof, zodat de gebitsprothese weer goed op de kaak aansluit.

Een immediaatprothese is een prothese die direct na het verwijderen van tanden of kiezen wordt geplaatst. In dit geval zal het slinken heviger zijn door het tandverlies en ontbreken van de wortel.
Na 3 maanden maken wij (in de meeste gevallen) een rebasing in de prothese.
Afhankelijk van de hoeveelheid krimp kan dit vaker nodig zijn. Bij immediaat prothese maken we vaak na 1 jaar een nieuwe prothese.

Bij een rebasing wordt, na het opbouwen van de randen, een afdruk gemaakt in uw gebitsprothese om deze nadien te kunnen voorzien van een nieuwe kunsthars laag.
Uw gebitsprothese zult u, jammer genoeg, gedurende één dag moeten missen (`s ochtends afdrukken en eind van de middag herplaatsen).
De rebasing wordt uitgevoerd met hetzelfde materiaal (kunsthars) waarvan uw prothese is gemaakt.
Wanneer u uw gevoerde gebitsprothese weer in de mond geplaatst krijgt, zult u misschien een vreemde smaak kunnen ervaren. Deze zal in de loop van die dag langzaam verdwijnen.
De kosten van een rebasing komen naast de kosten van de gebitsprothese.

Na het plaatsen van een prothese kunnen pijnlijke plekjes ontstaan(drukplekken). Deze worden in de nazorgfase kosteloos aangepast.