Esthetische tandheelkunde

Wat is esthetische tandheelkunde?

Dit is het vakgebied, waarbij de tandarts zich bezig houdt met het verfraaien van het uiterlijk van de patiënt. Aangezien de tanden en kiezen een belangrijke rol spelen bij het uiterlijk stellen patiënten steeds vaker hogere eisen aan het de esthetiek van hun tanden en kiezen. Met behulp van tandkleurige vulmaterialen, maar ook met kronen, inlays en bruggen, kunnen verbetering in vorm, stand en kleur van de tanden en kiezen worden verkregen.

01. Esthetische tandheelkunde

Bij een 38-jarige vrouw waren de tanden door slijtage sterk vervormd. Het tandvlees was enigszins teruggetrokken, waardoor er een lelijke driehoek bovenin tussen de tanden. Langs het tandvlees en op de snijranden werden de tanden opgevuld met composietmateriaal, waardoor de tanden een veel natuurlijker vorm hebben gekregen.

 

Vervangen van oude composietvullingen

Een nadeel van composietmateriaal is, dat het na enige tijd kan gaan verkleuren. Soms zijn het alleen de randen, vaak ook de gehele vulling.
De belangrijkste oorzaak van verkleuring is roken, maar ook koffie en thee hebben hun invloed. Oudere materialen verkleuren uit zichzelf.

Tandartsen krijgen dan ook vaak het verzoek de oude composietvullingen te vervangen.
Soms zien patiënten op tegen zo’n behandeling in verband met de verwachtte pijn. Met een verdoving is de behandeling echter geheel pijnloos.

Onderstaande foto’s spreken eigenlijk voor zichzelf.

02. Esthetische tandheelkunde

 

03. Esthetische tandheelkunde

Bij deze mevrouw werden niet alleen alle vullingen vervangen, maar werd ook de tweede snijtand rechts (op de foto dus links) volledig nieuw opgebouwd.

04. Esthetische tandheelkunde

De storende stippen op de snijtanden werden heel licht uitgefreesd en ook gevuld met een klein beetje composiet.

 

Veranderingen van vorm

Wanneer de vorm van een element om de één of andere reden storend is, kan vaak op eenvoudige wijze met composiet de vorm van het element zodanig veranderd worden, dat de afwijking wordt gecamoufleerd.

05. Esthetische tandheelkunde

Voor deze 50-jarige man was zijn opening midden tussen de voortanden (centraal diasteem) al jaren een doorn in het oog. Met twee composiet hoek-opbouwen werd de opening gesloten.

06. Esthetische tandheelkunde

Als gevolg van tandvleesontsteking was er bij deze mevrouw een opening (diasteem) ontstaan tussen de hoektand en de tweede snijtand aan de rechterzijde. Na behandeling door een mondhygiëniste werd de opening gesloten door beide tanden met composiet iets uit te bouwen.

07. Esthetische tandheelkunde

In het volgende voorbeeld een meisje, bij wie de tweede snijtand links (op de foto rechts) ontbreekt. Dit element is bij de ontwikkeling van het gebit niet gevormd. Door de afwezigheid van de tweede snijtand staat de snijtand dus direct naast de hoektand en is er sprake van een duidelijke asymmetrie.

08. Esthetische tandheelkunde

Aan de top van de hoektand werd een klein koekje composiet geplaatst, waardoor de puntige vorm is verdwenen. De asymmetrie is er nog steeds, maar is wel iets minder opvallend geworden.

09. Esthetische tandheelkunde

Bij deze jongen hebben de tweede snijtanden een afwijkende vorm. Dit worden ook wel kegeltanden genoemd.

10. Esthetische tandheelkunde

Met composiet werden hoekjes geplaatst op de kegeltanden, die er daardoor veel meer als normale tweede snijtanden uit gingen zien.