Orthodontie

Algemene informatie

Eén op de drie jongeren heeft tegenwoordig een beugel. De kans is dus groot dat je een paar mensen kent die behandeld worden door een orthodontist. Misschien heb je zelf ook wel een beugel, of krijg je er binnenkort een. Op deze website vind je meer informatie over het gebit, de werkwijze van de orthodontist en de verschillende soorten beugels.

Veel mensen denken dat de orthodontist alleen maar tanden ‘rechtzet’. Dit is gedeeltelijk ook wel waar: aan het eind van de behandeling heb je mooie rechte tanden, en passen je kiezen goed op elkaar. Hier komt echter meer bij kijken dan alleen het verplaatsen van tanden of kiezen. Ook je kaken moeten in een goede positie worden gebracht en er moet een evenwicht worden bereikt tussen gebit, tong, wangen en lippen.

De orthodontist kijkt naar je gebit en naar je gezicht, hij maakt röntgenfoto’s en gipsmodellen, en hij beoordeelt in hoeverre je kaken nog zullen groeien. Vervolgens maakt hij een keuze uit de diverse soorten beugels die er zijn. De beugel is afgestemd op jouw gebit en op het gewenste eindresultaat.

Bij de meeste orthodontische behandelingen worden verschillende soorten beugels gebruikt. Als alles volgens plan verloopt heb je aan het eind van de behandeling een mooi en stabiel gebit. De duur van de behandeling kan variëren van enkele maanden tot een paar jaar.

Behandelingsfases

Een orthodontische behandeling bestaat uit een aantal stappen, van de inschrijving bij de orthodontiepraktijk tot de zogeheten retentiefase.

De fase die het meeste tijd in beslag neemt is natuurlijk de actieve behandeling – de fase waarin je de beugel(s) draagt. Het behandelplan is opgesteld en besproken, en wordt nu ten uitvoer gebracht. De orthodontist heeft zijn ‘huiswerk’ gedaan, en het zal nu mede van jouw medewerking afhangen of de gewenste resultaten worden bereikt.

Voor meer informatie gaat u naar www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/beugel of http://ivorenkruis.nl/index.cfm?t=keyword.cfm&folder=20